Gyászfeldolgozás Módszer®

A gyászról röviden

A gyász nem betegség, és nem csupán a halálesetekhez köthető folyamat, de nagyon nehéz egyedül megbirkózni vele. Egyedi veszteségekkel élünk, egyéni élethelyzetben éljük át azokat, és természetünk szerint egyéni válaszokat adunk az érzelmi kihívásokra. A Gyászfeldolgozás Módszer®-t átadó támogató programok diszkrét módon és bizalmas környezetben zajlanak, így minden résztvevőt biztonsággal kísérnek a saját útján a valódi enyhülés felé.

A Gyászfeldolgozás Módszer® Specialistájaként az Egyesül Államokból indult önsegítő program elsajátításában tudok segítséget nyújtani, valamint a Gyászfeldolgozás Módszer® végzett Specialistáinak nyújtok kommunikációs tanácsadást. A módszer a haláleseti gyász és számos életbevágó veszteség feldolgozásában nyújt hatékony eszközt Önnek. Amennyiben Ön vagy valaki, akin segíteni szeretne jelentős veszteséget élt át, bátran keressen meg! A gyász lelki folyamatát közel negyven különböző veszteség átélése után megéljük. Sokszor nem is tudjuk, hogy gyászolunk, vagy egyedül próbálunk megküzdeni a gyásszal, miközben nem ismerjük a gyász természetét, és nem tudjuk hogyan dolgozzuk azt fel.

A veszteségek feldolgozásával kapcsolatos 10 legfontosabb tévhit és tudnivaló

Nagyon sok téves információnk van a gyászról, ami megnehezíti az egyébként sem könnyű feldolgozást. Melyek ezek?

1. Az első és legfontosabb, hogy azt hisszük, hogy csak a halálesetet követi gyász. Pedig egy felnőtt ember életében közel 40 féle veszteséget követi a gyász lelki folyamata.

2. Sokszor nem is tudjuk, hogy gyászolunk, csak azt érezzük, hogy valami nem az igazi. Mintha nem a saját életünket élnénk. Nem tudunk igazán örömmel élni.

3. Nem tudjuk, hogy a feldolgozatlan gyászaink összeadódnak, és egyszer csak elég egy "apróság", amit már nem tudunk elviselni. Vagy benne ragadunk egy káros kapcsolatban, mert az elvesztésétől jobban tartunk, mint attól, amit a benne ragadás okoz.

4. Az reméljük, hogy az idő segít. De az idő csak elfedi és/vagy elodázza a gyászt. Ha elfedi, akkor egyre kevésbé értjük, hogy miért vagyunk örömtelenek, miért esnek szét a kapcsolataink. Ha elodázza, akkor egyszercsak, váratlanul ránk szakad a gyász, ami ijesztő lehet.

5. Azt gondoljuk, hogy vannak a gyásznak szakaszai, és ezért várjuk a következő szakaszt, hogy szépen lassan kigyógyuljunk a gyászból. De a gyász egy összetett érzelmi folyamat, nem lineárisan gyógyul, nincsenek egyértelmű szakaszai.

6. Abban bízunk, hogy ha úgy teszünk, mintha minden rendben lenne, akkor előbb-utóbb így is lesz. De az érzelmi kommunikáció hiánya - például nem sírunk - csak fokozza a feldolgozatlanságot.

7. Erősek vagyunk, és igyekszünk egyedül megoldani a feldolgozást, de ez lehetetlen: a feldolgozás alapja az őszinte érzelmi kommunikáció. Ezt egyedül csinálni nem lehet hatékonyan.

8. Félünk, hogy ha nem gyászolunk, emlékezünk, akkor végképp elveszítjük azt, akit szerettünk. Épp ellenkezőleg. A feldolgozással a fájdalomtól búcsúzunk el, ami közelebb engedi hozzánk annak az örömteli emlékét, akit nem szeretnénk elfelejteni.

9. Nagy trauma után azt hisszük, hogy ennél rosszabb már nem lehet. Sajnos ez nincs így. Egy traumát követhet egy másik, és ha nem dolgoztuk fel az előzőt, vagy nincs tudásunk a feldolgozásról, akkor a gyász legyűrhet bennünket.

10. Szégyellünk segítséget kérni, mert azt hisszük, hogy az a gyengeség jele. A gyász nem erőpróba, hanem egy természetes és normális lelki folyamat, ami fájdalommal jár. A szeretet fonákja. A fájdalom sokszor olyan erős, hogy egyedül elviselni alig lehet. A segítő emberek azért vannak, hogy társul szegődjenek, és megmutassák hogyan lehet enyhíteni a terhet.

A Módszert az Egyesült Államokban dolgozták ki, ahol klinikai kutatásokkal igazolták a hatékonyságát. Jelenleg ez az egyetlen magyar nyelven elérhető, igazoltan hatékony veszteség- és gyászfeldolgozás önsegítő program.

Egyéni programban a koronavírus ideje alatt is végezhető a program online. Az online forma nem csökkenti a program hatékonyságát. 7+1 alkalommal heti egyszer 1,5 órában tart a konzultáció, melyet a következő hétig egy otthon, egyénileg elkészítendő feladat követ. A program díjköteles.

A gyászról és a Gyászfeldolgozás Módszer®-ről díjmentes tájékoztató előadásokon, vagy szintén díjmentes személyes telefonos konzultáción keresztül adunk tájékoztatást.  A tájékoztató előadásokat a https://www.facebook.com/orsolya.graf.3?ref=tn_tnmn facebook oldalamon hirdetem meg.

A Gyászfeldolgozás Módszer® honlapján színvonalas blogbejegyzések jelennek meg a gyásszal és a feldolgozással kapcsolatban. A régieket én írtam, az újabbakat Vikár Erzsébet Specialista. Szívből ajánlom az olvasásukat, követésüket, mert magunkra ismerhetünk és válaszokat kaphatunk belőlük a saját veszteségünkkel, gyászunkkal kapcsolatban is.