Graf Orsolya

szövegíró, Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista, kommunikációs szakember

Végzett Gyászfeldolgozás Módszer® Specialistaként a gyászolóknak tartok egyéni- és csoportos programot, az aktív Specialisták és a Központ munkáját segítem kommunikációs tapasztalataimmal és szaktudásommal., valamint az általam alapított StoryBook.hu oldalra írok bejegyzéseket, és a Pannon Filharmonikusok munkatársaként zenét hallgatok és ajánlok mindenkinek, aki csak nyitott rá.

Személyes tapasztalatom, hogy a veszteségek után nagyon nehéz élni. Nehéz megtalálni a motivációt, a valódi örömöt, és azt életigenlés érzését, ami mindennek értelmet ad. Az írás és a művészetek sokat tudnak abban segíteni, hogy valaki közelebb kerüljön a saját érzéseihez. Specialistaként, de a civil munkám során is tapasztalom, hogy nagyon nehezen fogalmazzuk meg az érzéseinket, sokszor nincsenek szavaink.

Egyetemet végzett szakemberként 15 éve marketingkommunikációval foglalkozom, és személyes érintettség mentén kerültem kapcsolatba a Gyászfeldolgozás Módszer®-rel. Munkámnak köszönhetően alakult ki a magyarországi Központ arculata, új honlapja, intranet oldala, a Gyászfeldolgozás Módszer ® facebook oldal frissítései. A honlapon olvasható szövegeket és a Blogban található szövegek egy részét én írtam.

A legfontosabb célom, hogy hozzásegítsem a gyászolókat a jobban levés lehetőségéhez. Amikor engem értek a tragédiák, még nem volt számos lelki-támogató eszköz, és én sem kértem segítséget egészen addig, amikor már nagy baj nem lett. Utána viszont elkezdtem javulni, és nagyon pozitív élmény lett az életemben az a folyamat, amit bejártam a felépülésemig. Hosszú éveket adtam oda az életemből a gyásznak, és szeretném, ha sokan inkább a segítséget választanák, semmint a várakozást, hogy magától jobbra fordul az életük.

A gyászban élőkön túl minden Specialista képzéshez kapcsolódóan kommunikációs tréninget tartok a jelentkezőknek a "személyes márka" építésének a jelentőségéről és a gyakorlati feladatairól a segítő szakmákban.

Szeretettel várok mindenkit a cselekvésprogramon és a tréningjeimen!

Mivel is foglalkozom?

Ha egy szóval kellene leírnom, akkor az érzésekkel. A gyász összetett érzésének feldolgozásával, az érzések felfedezésével és az érzelmi kommunikációval.

A gyász egy természetes és normális, ellentétes érzelmekkel teli lelki folyamat. Sokszor meg akarjuk védeni magunkat ettől az érzéstől. Sokszor nem is tudjuk, de az elérzéstelenítettség a gyász-érzés természetes reakciója. Ha hagyjuk megélni a gyászt, már elindultunk a feldolgozás útján. Tudj meg többet a veszteség és a gyász érzéséről.

Az érzelmi kommunikációval. A feldolgozás során és szövegekben. Kommunikációs szakemberként, specialistaként, édesanyaként és barátként is. Tanulom és tanítom, hogy az őszinte érzelmi kommunikáció nonverbálisan, szóban és írásban is a feldolgozás része lehet.

Az érzésekkel való találkozás és az érzések felszínre hozásához kiváló közeg egy szimfonikus zenekari hangverseny. Ha koncertre nem is jutunk el, szimfonikus zenét hallgatva közel kerülhetünk az érzéseinkhez, melyeket már csak ki kell fejezni. Szóba, írásban vagy non-verbálisan. Ne féljünk sírni.